Qui som

Toni Benavent.  L’Alcúdia 1961

Des de fa més de vint-i-cinc anys es dedica en exclusiva a la gestió, producció, promoció i distribució en arts escèniques. Al camp audiovisual i a la cultura en general.

Comença al món del teatre amateur amb La Colla Teatre, associació cultural de la que va ser president i un dels seus fundadors. En aquesta companyia des de 1975 fins al 1987, desenvolupa treballs d’actor, director, autor, escenògraf, productor i distribuïdor.

Des de finals dels anys 80 es dedica professionalment i en exclusiva a tasques de gestió, producció, promoció, distribució i management d’espectacles. A més de amb Carles Alberola, ha treballat amb directors com Carles Alfaro, Joaquin Hinojosa, Roberto García, Fernando Bernués, Magüi Mira, Alexander Herold, Joaquin Candeias, Roberto Romei, José A. Portillo, Laura Useleti i Carles Sanjaime.

Durant sis anys va ser responsable de gestió en la companyia Moma Teatre, dirigida artísticament per Carles Alfaro, encarregant-se de la gerència, producció, promoció, distribució i coordinació dels espectacles que la companyia va realitzar al període (90-96),  com són Basted, La Cantant Calba, El Muntaplats, El cas Woyzeck, Metro, Borja Borgia i La Lliçó. Treballs destacats amb excel·lents resultats de crítica i públic, i més d’una dotzena de premis de diferents institucions i col·lectius.

Conjuntament amb Carles Alberola, funda al 1994 Albena Produccions, encarregant-se també de la gerència, producció, promoció i distribució de tots els seus espectacles. Amb ells pren part als festivals teatrals de major rellevància nacional, i fa temporada a quasi totes les ciutats de l’estat espanyol, amb muntatges com Currículum, Estimada Anuchka, Per què moren els pares?, Mandíbula Afilada, Joan el Cendrós, Besos, Novecento el Pianista de l’Oceà, Paraules en Penombra, Spot, Artefactes, La Teua Vida en 65 minuts,  Perfect, 13, Gosses, El Museu del Temps, Mans quietes!, Que tinguem sort!, Art, Kafka i la nina viatgera,  Midsummer, Ficció, M’esperaràs? i L’Aneguet Lleig. Aquests treballs obtenen més d’una cinquantena de premis, entre ells dos Max l’últim el Max al Millor Espectacle Musical per L’Aneguet lleig (2016).

Des de 2005, comença dins l’àmbit audiovisual com a productor conjunt de les empreses Albena Teatre i Conta Conta Produccions que realitzen els programes televisius Autoindefinits, Maniàtics, Socarrats, Per Nadal Torrons, Evolució, Check-in hotel i Unió Musical Da Capo per a la cadena autonòmica Canal 9, obtenint notable ressò i èxit d’audiència, durant un període de cinc anys.

A més, com a productor realitza dos curtmetratges Palomitas i Olenska, que obtenen diversos premis. I el llargmetratge “M’esperaràs?”.

Ha col·laborat també a diverses companyies teatrals com, Trobairitz Teatre, Bajopar Teatro, La Cancha, La Tarumba, etc. Al 2002 dirigeix i produeix junt a Empar Canet l’espectacle teatral “L’Alcúdia 1252” de Vicent Vallés i Borràs, produït per a la celebració del 750 aniversari del naixement del poble de L’Alcúdia, dins la comissió de gestió del 750 Aniversari, de la que ha estat president.

Productor conjuntament amb Joan Carles Dauder dels espectacles: L’Òpera dels tres porquets, Cuentos de los Bosques de Viena, Metrosexual Asesino, Un Cuento de Invierno, Mujeres frente al espejo, Las Sillas i Art.. També col·laborà en el funcionament, programació i gestió del TEM (Teatre El Musical) de l’Ajuntament de València, que Tornaveu gestionà durant 7 anys.

En 2004 crea junt a altres professionals, l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques Gescenic, de la que va ser director comercial. Membre actiu d’esta consultora dirigida per Jaume Colomer (i del consell editorial de la mateixa). Empresa dedicada a la reflexió, debat, difusió, consultoria, formació en temes de gestió d’arts escèniques, participant en diversos tallers i cursos de formació per a professionals  de la gestió escènica dels anys 2004 al 2014 i possibilitant múltiples publicacions dins del sector.

Ha participat i coordinat diversos cursos i seminaris sobre gestió i producció teatral dintre del terreny professional i amateur, en encontres teatrals, seminaris, tallers o masters de gestió. Professor i director del curs “Gestión y Producción de artes escénicas para profesores”, amb duració de 40 hores impartit a l’Institut La Marxadella de Torrent i organitzat pel CEFIRE (Centre de formació, innovació i recursos educatius de la Generalitat Valenciana) y del “Postgrau de gestió escènica” de la Esadib (Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears), de la que va ser tutor en el mòdul “Tècniques de gestió en arts escèniques”.

Ha impartit també diverses classes de gestió escènica a l’Adeit (Fundació Universitat Empresa), en els cursos de la Diputació de València per a la formació de gestors culturals i també en el Master de eventos per l’escola de turisme i protocol de la Conselleria de Turisme de la Comunitat Valenciana. Ha format part dels jurats del premi de Teatre Infantil de la Diputació de València, dels Premis de Teatre de la Generalitat, del Certamen Ligorio Ferrer, de la Mostra de Teatre de Mislata, de “l’Eduardo Escalante” que convoca l’Ajuntament de València, del Premi de Teatre “Castell d’Alaquàs”, del premi de Teatre juvenil “Buero Vallejo” patrocinat per la fundació Coca Cola, i dels premis del circuit de Café Teatre de València. Ha estat durant uns anys membre del Consell Assessor de Teatre del INAEM – Ministerio de Cultura.

Entres altres dels seus treballs al camp de la producció, promoció o distribució cultural, podem ressenyar la coordinació i producció d’Alzinema, setmana de cinema i literatura d’Alzira; del Festival Agroeròtic de l’Alcudia de caràcter biennal; la col·laboració en algunes edicions del Festival de la Canción Benidorm; la producció del muntatge de diversos actes de presentació, clausura i lliurament en diverses gales com els Premis de Teatre Vila de Mislata o “Premis Literaris Ciutat d’Alzira” organitzats per Bromera, o la gala dels III Premis Max, de Fundación Autor / SGAE, realitzada al Teatre de la Maestranza de Sevilla i retransmesa en directe per la 2TVE en 2001, o la I Gala de l’Audiovisual Valencià al 2008, realitzada al Palau de la Música de València.

A principis dels ‘90 participa en la creació de la Coordinadora Nacional de Sales Alternatives de la que va ser membre de la junta directiva durant quatre anys. Membre també fundador, president i actual vice-president d’AVETID (Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Dansa), amb més de 20 anys d’existència i més d’una trentena de companyies professionals valencianes adherides. Ha estat membre del IETM (Informal European Theater Meeting), de la Plataforma de les Arts Escèniques del País Valencià, i de l’Observatori de les Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana, de la que va ser fundador.

Ha estat president durant quasi 10 anys (1996 – 2005) de FAETEDA, Federación Estatal de Asociaciones de Empresas Productoras de Teatro y Danza, entitat que agrupa a catorze associacions de tot l’estat espanyol i a mes de tres-centes empreses (productores i companyies), col·lectiu del que també va ser un dels seus membres fundadors.

L’Any 2013 va fundar l’Associació d’Espectadors La Butaca, conjuntament amb un grup d’amants del teatre de la localitat de l’Alcúdia.

Al 2014 es crea la Academia de las Artes escénicas de España de la que també forma part i és membre fundador.

En la legislatura (2015-2019) va ser Regidor de Cultura i Patrimoni a l’Ajuntament de l’Alcúdia.

Al 2016 i 2018 es responsabilitza de la producció i distribució per a Olympia Metropolitana de “El sopar dels idiotes” i “Per davant i per darrere” respectivament.

Als darrers anys ha estat a la producció per a l’IVC de l’espectacle musical TIC-TAC, per a la Conselleria de Cultura i Patrimoni dins la producció teatral de PRESONERS (Sant Miquel dels Reis), l’espectacle musical 128 BATECS PER MINUT junt a Cashalada Cia i Tuix& Ross. I per a la sèrie DESPRÉS DE TU emesa per À Punt, TV3 i IB3.

En l’actualitat és productor d’Albena Produccions/ Albena Teatre, ocupant-se també de tasques de gestió i màrqueting de la companyia, dins el camp teatral i audiovisual.