Qui som

Trajectòria

Albena Produccions naix al 1994 de la mà de Carles Alberola i Toni Benavent. En aquestos anys han realitzat més de dos mil  representacions i han rebut més d’una cinquantena de premis, per tots els espectacles, curts i sèries televisives. Anteriorment, per separat o conjuntament, Carles i Toni portaven anys treballant en diverses companyies i projectes escènics: Moma Teatre, L’Horta Teatre, La Tarumba, Trobairitz, El Boig, La Colla, etc. Alberola, s’encarregaria de l’autoria dels texts i de la direcció d’espectacles, participant també com actor en alguns d’ells, i Benavent, es responsabilitzaria de la gestió, producció, promoció i distribució.

Des d’aleshores, més d’una vintena d’espectacles teatrals han vist la llum: Currículum 1994 escrit i dirigit per Carles Alberola i Pasqual Alapont; Estimada Anuchka 1995 escrit i dirigit per Carles Alberola, Per què moren els pares? 1996, de Carles Alberola, dirigit per Carles Alberola i Juan Mandli; Mandíbula Afilada 1997, escrit i dirigit per Carles Alberola, estrenat al Festival de Sitges Teatre Internacional, on també es va realitzar una retrospectiva d ’Alberola i la producció d’aquesta companyia; Joan el Cendrós 1998, de Carles Alberola i Roberto García, dirigit per Carles Alberola; Besos 1999, de Carles Alberola i Roberto García, dirigit per Carles Alberola; Novecento, el pianista de l’Oceà 2000, d’Alessandro Baricco, dirigit per Fernando Bernués, coproducció amb Tanttaka Teatroa i 3xTR3S; Paraules en Penombra 2001, adaptació dels textos de Gonzalo Suárez, dirigit per Carles Alberola Spot 2002, de Carles Alberola i Roberto García, dirigit per Carles Alberola; Artefactes, 2003, de José Antonio Portillo, dirigit per Carles Alberola, La Teua Vida en 65 minuts 2004, d’Albert Espinosa, dirigit per Carles Alberola, Perfect 2005, escrit i dirigit per Roberto García, 13 2006, escrit i dirigit per Carles Alberola, Gosses 2007, de E. Federman, M. Kartun, N. Caniglia i C. Martínez Bel, versió de Jerónimo Cornelles i dirigit per Laura Useleti, El Museu del Temps 2007, de José Antonio Portillo i Patxo Tellería, direcció Fernando Bernués i Laura Useleti, coproduït amb Tanttaka Teatroa, Mans quietes! 2009, de Piti Español i dirigit per Carles Alberola, Que tinguem sort! 2010, escrit i dirigit per Carles Alberola,  Art 2011, de Yasmina Reza, coproduït amb Tornaveu…

Trajectòria completa

.

Kafka i la nina viatgera  2011, basat en el text de Jordi Sierra i Fabra, amb direcció de Carles Alberola, Midsummer 2012, de David Greig i Gordon McIntyre, amb direcció de Roberto Romei, Ficció 2013, de Carles Alberola i Pasqual Alapont, M’esperaràs? 2014, de Carles Alberola i L’Aneguet lleig 2015, de Carles Alberola i Ernest J. Sorrentino (Premi Max Millor Espectacle Musical 2016). Al 2017 Alberola dirigeix per a l’Institut Valencià de Cultura el musical TIC-TAC (Premi Max Millor Espectacle Musical 2018).

A més ha realitzat els curtmetratges Palomitas estrenat en la filmoteca valenciana al 1996. I Olenska al 2002. Al 2018 estrena el seu primer llargmetratge “M’esperaràs?” dirigit per Carles Alberola.

També s’han realitzat les coproduccions 23 Centímetres 2000 amb Bitò Produccions, text de Carles Alberola i Roberto García amb la direcció de Josep Maria Mestres,  Al menos no es Navidad, de Carles Alberola, produït per Pentación, Mandíbula Afilada, de Carles Alberola, direcció de Paco Mir, amb Vania Produccions, Manos quietas, de Piti Español amb Marquite. També ha col·laborat en la producció de La Bella Helena de J. Offenbach, amb direcció de Josep Maria Mestres i produït per 3XTRES en Barcelona.

A l’any 2000, Albena s’encarrega de la direcció artística i de la producció de la Gala de la III edició dels Premis Max (SGAE-Fundació Autor) realitzada al Teatre de la Maestranza de Sevilla i retransmesa per La 2TVE. A l’any 2002 forma part en la V Gala dels Premis Max realitzats al Teatre Principal de València, per Dagoll Dagom, amb un fragment de l’espectacle Spot.

Durant varis anys, s’encarrega de la realització de la gala de lliurament de “Premis Literaris Ciutat d’Alzira”, coordinada per Edicions Bromera (2002, 2003, 2004, 2015) a més de col·laborar en la campanya per al foment de la lectura que esta editorial realitza anualment. ALBENA PRODUCCIONS és membre d’Escola valenciana.

Amb els espectacles produïts al llarg d’aquestos anys, la companyia ha realitzat  temporada a les ciutat més importants de l’estat com Madrid, Barcelona, València, Alacant, Castelló, San Sebastián, Zaragoza, Palma de Mallorca, Bilbao, etc. També ha estat als Festivals, Mostres i Fires de Teatre entre les que cal destacar: Sitges Teatre Internacional, La Fira de Teatre de Tàrrega, la Mostra de Teatre d’Alcoi, la Fira de Teatre de Donostia, la Fira de Teatre de Huesca, el Festival Iberoamericano de Cádiz, la Feria de Teatro de Ribadavia, el Festival de Teatre Grec de Barcelona, La mostra de Autors Contemporanis d’Alacant, Festival d’estiu Sagunt a Escena … etc.

L’any 2003, Albena va ser soci fundador de Tornaveu, empresa dedicada a la gestió de cultura i espectacles, contemplant la producció de teatre, música i dansa, així com la distribució i la formació de professionals de la gestió mitjançant el programa Gescenic, que també realitzava consultoria i assessoria en temes de gestió escènica. Tornaveu també es va encarregar de la gestió del teatre municipal de l’Ajuntament de València al barri Cabanyal / Canyamelar, anomenat TEM (Teatre El Musical). La societat Tornaveu estava formada, a més de per Albena, pel Teatre Olympia, la Societat Studi oh! (que abans gestionava el teatre València Cinema), i els professionals Joan Carles Dauder i Ana Latras.

L’any 2005, Albena es va encarregar de la direcció i coordinació del certamen Alzinema, setmana de cinema i literatura d’Alzira, per encàrrec de l’Ajuntament d’Alzira. Aquest certamen va tindre la primera edició en 2006, i la figura homenatjada va ser el director i realitzador Vicente Aranda.

Al 2008 s’encarrega de la realització de la I Gala de l’Audiovisual Valencià, al Palau de la Música de València.

Junt amb la productora Conta Conta Produccions produeix i realitza set sèries d’humor per a la televisió autonòmica valenciana Canal 9. Autoindefinits al 2005, 2006, 2007. Maniàtics  al 2006, Socarrats  al 2007 i 2008, Per Nadal Torrons! al 2007,  Evolució al 2008, Check-in hotel al 2009 i Unió Musical Da Capo al 2010.

Actualment realitzen diverses sèries televisives, totes en valencià, per À Punt Media (Els Biters junt a Homo Videns Produccions, Açò és un Destarifo, i La Forastera, junt a Nakamura Films).

carles-alberola-albena-produccions

Carles Alberola

Autor, director i actor

Toni Benavent

Productor i distribuïdor

Reconeixements

 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana, millor text teatral Currículum, 1995
 • Premi Interpretació Crítica de Barcelona a Carles Alberola per Currículum, 1996
 • Premi de l’Institut Interuniversitari de Filologia Catalana pel text, Per què moren els pares? 1997
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana, millor actriu a Cristina Plazas per Mandíbula Afilada, 1998
 • Premi al Millor Text Teatral en llengua catalana “Cavall Verd” per Mandíbula Afilada,1998
 • Premi de la Crítica Valenciana de Teatre, millor text per Mandíbula Afilada, 1998
 • Premi Cartelera Turia Millor Muntatge Teatral de la Comunitat Valenciana per Mandíbula Afilada, 1999
 • Premi de la Crítica Valenciana de Teatre a la millor concepció i realització plàstica per Joan, el Cendrós, 1999.
 • Premi de l’Associació Progressista de la Ribera al mèrit cultural 1999.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana al millor espectacle teatral al 2000 per Besos.
 • Premi de la Cartelera Turia al millor muntatge teatral al 2000 per Besos.
 • Premi “Jaume I” de l’Associació Bloc de Progrés per la utilització de la llengua en la trajectòria de la companyia 2000.
 • Premi de la Cartelera Levante a la millor companyia teatral valenciana 2000.
 • Premi Max de les Arts Escèniques al millor text en català 2000 per Besos.
 • Premi de l’associació d’escriptors valencians a la millor obra teatral per Besos, 2001.
 • Premi Ciutat d’Alberic a la millor contribució teatral 2001.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana a Pep Ricart per Novecento, el Pianista de l’Oceà, 2001
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana a la millor il·luminació per Novecento, el Pianista de l’Oceà,2001.
 • Premi de la Crítica Valenciana de teatre a la millor direcció a Carles Alberola i a la millor interpretació Carles Sanjaime per Paraules en Penombra 2001.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana a la millor direcció a Carles Alberola per Paraules en Penombra, 2002.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana al millor espectacle infantil per Artefactes, 2004
 • Premi del Ministeri de Cultura al millor llibre infantil i juvenil editat al 2003. “Artefactos, o paseante anónimo encuentra un libro”, 2004.
 • Premi Crítica Valenciana de Teatre al millor espectacle infantil per Artefactes, 2004
 • Premi Cartelera Levante al millor programa de televisió, per Autoindefinits. 2005
 • Premi d’Onda Cero Radio “Valenciano en la Onda” a la millor companyia teatral. 2005
 • Premi Tirant a la millor sèrie televisiva de ficcióper Autoindefints. 2006
 • Premi Crítica Valenciana de Teatre al millor text teatral de Carles Alberola per Al menos no es Navidad. 2006
 • Premi Crítica Valenciana de Teatre a la millor direcció a Carles Alberola per Al menos no es Navidad. 2006
 • Premi Tirant a la millor actriu Cristina García, per la sèrie televisiva de ficció Maniàtics. 2008
 • Premi Tirant a la millor sèrie televisiva de ficció Maniàtics 2008.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana a la millor versió, traducció o adaptació a Jerónimo Cornelles per Gosses. 2008
 • Premi Teatres de la Generalitat Valenciana al millor espectacle de teatre per Gosses. 2008
 • Premi del públic dels Premis Abril al millor espectacle de teatre per Gosses. 2008
 • Premi de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de filologia valenciana a la comunicació i difusió cultural pel programa de televisió Autoindefinits. 2008
 • Cinc nominacions als premis Max com a millor empresa productora a nivell nacional.
 • Premi del Certamen Nacional de Teatre “Villa de Lerma”, al millor actor Chema Cardeña, per Perras. 2008
 • Premi del Certamen Nacional de Teatre “Villa de Lerma”, com Cia. finalista, per Perras. 2008
 • Premi Berlanga per la normalització del valencià al programa Socarrats. 2008
 • Premi d’Escola Valenciana, Federació d’Asociacions per la Llengua,i la normalització de l’ús del valencià en la producció de sèries televisives com Autoindefinits, Maniàtics, Socarrats i Evolució. 2009
 • Premi Tirant, a la millor sèrie de ficció televisiva per Socarrats, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2009
 • Premi Abril al millor espai escènic, per El museu del temps. 2009
 • Premi Palanca i Roca Ciutat d’Alzira al millor text teatral a Piti Español per Mans quietes!. 2009
 • Premi Tirant Avant a la millor sèrie de ficció televisiva per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi Tirant Avant al millor muntatge a Vicente Ibáñez i Luis Gorbe, per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi Tirant Avant a la millor actriu de repartiment, Cristina Fenollar, per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi Tirant Avant a la millor perruqueria, Laura Tur i Mª Ángeles Aguilar, per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi Tirant Avant als millors efectes especials, Luis Gorbe, per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi Mostra de Cinema Valencià a la Millor Sèrie de Televisió de Ficció per Unió Musical Da Capo. 2010
 • Premi Cartelera Levante a la millor sèrie de televisió per Unió Musical Da Capo. 2010
 • Premi Feten a la millor escenografia i il·luminació per Kafka i la nina viatgera, 2012.
 • Premi de la crítica d’escriptors valencians al millor text teatral per Que tinguem sort! 2012.
 • Premi Fundació Carolina Torres a la millor contribució/companyia teatral valenciana, Albena Teatre. 2013
 • Premi Palanca i Roca de Teatre, dels Premis Ciutat d’Alzira, a Carles Alberola per M’esperaràs. 2013
 • Premi Cartelera Turia a la millor contribució teatral per Ficció. 2013
 • Homenatge Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis d’Alacant a Carles Alberola. 2014
 • Premi TOC de El Puig, al Millor Text teatral per Ficció. 2014
 • Premi Max al Millor Espectacle Musical per L’Aneguet lleig. 2016
  Premi, L’altra mirada, al Festival de Curtmetratges XS de Puçol. 2017
 • Premi Max al Millor Espectacle Musical per Tic-Tac (IVC-Diputació de València). 2018